Patiot ja terassi

Patiot ja terassit

Mitä asioita patioiden ja terassien laattavalinnassa kannattaa huomioida?

Italialaiset terassilaatat sopivat myös Suomen sääoloihin. Tärkeää on pakkasenkestävyys, eli oikea veden imukyky. Suomen pakkasoloihin sopivilla terassilaatoilla veden imukyky saa maksimissaan olla 1,5%. Kauttamme saatavilla kuivapuristeterassilaatoilla se on jopa alle 0,05%. Terassilaattojen tärkeimmät ominaisuudet, varsinkin Suomen sääoloissa, ovat pakkasenkestävyys, oikea karheusaste liukastumisen estämiseksi ja kestävyys. Kuivapuristelaatta pitää sisällään kaikki nämä ominaisuudet. Verrattuna luonnonkiveen, on kuivapuristelaatta myös huoltovapaampi. Sitä ei tarvitse vahata eikä käsitellä mitenkään.

Avoin, kattamaton terassi asettaa laatalle hieman eri vaatimukset kuin katettu terassi. Silloin täytyy huomioida myös se, että terassille tulee erilailla vettä, räntää ja lunta. Laatan liukkausluokitus tulee olla vähintään R10. Laatan pinta on silloin karhea, eikä märälläkään kelillä liukas. 

Nykyään on olemassa myös laattasarjoja, joista samasta laatasta löytyy eri karheusluokituksia. Esimerkiksi lasitetulle terassille ja sisälle ruokailutilaan, voit valita saman laatan, mutta sisätilaan pehmeämpänä pintana ja ulkotilaan karheampana. Yhtenäinen ilme jatkuu sisätiloista ulos saakka. Useimmista terassilaatoista löytyy myös erilaiset porraspalat ulkoportaisiin. Laatan sävyä miettiessä vaikuttaa päätökseen tietenkin kodin ulkoseinien sävy, mutta kannattaa myös huomioida se, että tumma pinta on polttavassa auringonpaahteessa kuumempi kuin vaalea. Laatan kokoa miettiessä taas kannattaa ottaa huomioon terassin koko ja muoto. Kapeaan ja pitkään terassiin saadaan leveyttä lisää suorakaiteenmuotoisilla laatoilla. Jos terassilla on omat alueet eri toiminnoille, voidaan ne ”erottaa” toisistaan erilaisella laatoituksella. Useista terassilaatoista saa myös mosaiikkia, jonka avulla voidaan myös erottaa eri tiloja tai käytäviä tai korostaa tiettyjä kohtia.

TOIMI AJOISSA; JOS TERASSIKAUSI LAATOITUSTYÖN OSALTA ALKAA KESÄKUUSSA, kannattaa suunnittelutyö tehdä keväällä hyvissä ajoin, laattavalikoima on silloin laajempi eikä tarvitse tyytyä varastolaattoihin.

Haaveile, suunnittele, ota vinkkejä ideakuvista ja tule katsomaan erilaisia vaihtoehtoja!

 

Maisemaan sopivaa

Uima-altaalle

Sisältä ulos

Rej Design

Tapwell

Ariana

Colori

RB Bathroom

Burgbad